Monday, February 23, 2015

Korean drama

Assalamualaikum.

Kenapa saya suka tengok drama korea?

1. Pelakon dia cantik sangat! Very the natural. Kalau scene kat umah mmg nampak natural sgt. tade nak bermekap sakan.. ber-eye shadow bagai. bulu mata palsu sume. Pastu kalau scene bangun tdo.. Nmpak sgt sememehh.. Memang real. Kalau berlakon tido tapi ber-make-up bagai mmg cam tipu.

2. Pelakon dia handsome, kacak lagi bergaya. Tade rupa rempit ke apa. Haha. so kalau bawak watak CEO ke doktor ke peguam ke apa.. mmg kena. Bukan nak kata pelakon cite melayu tade gaya ke apa. adaa.. mmg adaa. gaya rempit. Haha. sbb tu agaknya byk cite melayu pasal rempit, gangster kan? Oopsie!

3. Episode tak banyak! Ni plg penting. Buat episode byk byk , putar belit mcm konfiuss. Nak nak terlalu byk cerita drama drama melayu yg ada pelakon yang sama. Mcm boleh confuse jadinya. Kalau cite korea mmg ada je episode byk byk smpi seratus lebih pun ada.. Tapi sape suh tgk yg episode byk2? Haha. Secara purata kebanyakan drama korea ada 24 episode jeaa. Ibarat kalau duk mengadap cite tu sehari boleh abis tgk cite drama.. 24 jam kann..

4. Moral of the story. Mmg sgt bermoral. Jarang gila saya tgk dlm cite korea ada penagih dadah ke.. Perokok ke..  Perogol ke.. Pendurhaka (perkataan apakah ini?haha) kepada ibubapa ke.. dan sebagainya. Diorg mcm tak nak tunjukkan contoh yg tak baik pada masyarakat. terutama golongan yg muda mudi dimana mereka sering terikut ikut apa yg diorg tgk. Selalu cerita psl kerjaya mcm kisah seorg peguam, seorang doktor, seorg reporter, seorg pendakwaraya, seorg ibu , seorg bapa, seorg manager hotel .. tade pula cite pasal gangster, merepit bagai. Apa yg kite boleh pelajari dr cite cite rempit tuuu??

5. Knowledge! Contohnya la kan. Saya suka tengok cite genre medic.. mmg penulis script ,pengarah dan crew2 yg terlibat diorg mmg hebat! Tertanya juga diorg ni ada rujuk kat doktor doktor pakar ke apa? Sbb term yg diorg guna mmg betul. Bukan main bantai jeaaa, main cincai je buat script ke apa kan. Kalau cite psl doktor, mmg bebetul psl kerjaya doktor.. mmg la ada selit sikit sikit psl cinta cinta.. Tapi yg nampak byk psl kerjaya doktor tu sendiri. Mcm cite House! Haa, betul betul medic kan. Tak mcm ada cite tu konon konon pasal perubatan.. Tp 90% psl cinta. Setakat blakon pakai whitecoat tp pengetahuan tentang pekerjaan doktor, term yang digunakan kat pelakon tu zero.

6. Bahasa yang digunakan. Mmg sopan. Eyh, mmg tak la saya nak faham bahasa korea. Tapi kalau da selalu tgk, ibarat ambil kelas bahasa korea. Cara mereka bertutur dgn mereka yg lebih dewasa, sesama umur mahupun sesama mereka.. bahasa yg ditunjukkan mmg sedap di dengar. Tade pun diorg nak tunjuk bahasa bahasa kasar. Macam ada drama tu (tanak la bgtahu tajuk dia kan) siap ckp s**l la b***h la, bahasa memaki la pendek kata.. Cuba bygkan, kalau mcm bdk bdk yg baru nk blaja bercakap dgr ke apa pastu terikut ikut.. Cane tuhhh? Cuba la tapis sikit bahasa tu.

P/s: malas nak ckp byk. kang saya pula kena kutuk. Haha. Pendek kata.. benda benda yang tak baik, tak ya di jadikan cerita. Tak penting pun untuk generasi akan dtg tahu pasal rempit, dadah, dan sebagainya..  Kalau perlu tahu pun, biar diorg belajar kat sekolah sbb pendidik yg professional kan ada.. Diorg tahu cara mendidik bagitahu mana yg elok mana yg tak.. Kalau da kat tv berlambak sgt drama, telemovies yg duk agung agung kan masyarakat mcm rempit dan sebagainya.. sampai bila Malaysia nak hapuskn masyarakat macam tuuu?? Kan?

Sekian, terima kasih :)


I am a doctor and a wife :)

Assalamualaikum.. 

Ehem.. ada ke pembaca entri entri saya ni? Kenapa rasa macam kusam jea? hmm, apa apa jea la okay.  Now, I am back! hehe. Sekian lama tak update atas beberapa sebab tertentu, kini saya kembali untuk mengisi masa lapang :) Apa sebab sebab saya menyepi tak update entri ni?

Antara sebab sebab tersebut :  (Baca macam konon konon nk bgtahu calon calonnya mcm nk bg anugerah gitu)

1. Lupa password blog nih haa. Tu la.. sapa suh lama sgt nk update! padahal byk je nak citee. abihh dah lupa sumee.

2. Lupa password email utk blog ni. haaa, nk reset password pun xbolehh sbb password email lupaa. hahaha. Kann

3. Busy dgn dunia study *heks* busy la sgtt!! 

Apa apa pun thanks kat my sayang sebab tolong dpt kn kembali blog ni dgn cara create email baru pastu ntah canee ntahh jadi la cococrunch . haha. thank you so muchies sayanggg! (saya tahu dia mesti baca blog ni sbb dia antara pembaca setia saya..)


Okay, now berbalik pada objektif yang sebenar utk entri kali ini adalahhh.. saya nak update kisah hidup sayaa! Hiii, Alhamdullillah saya da graduate.. saya blaja apa?? Hangpa nii.. tatau kaaa? Mesti tak baca entri entri sblm ni.. Kalau nk p baca skrg pun tatau ada lg ke da deletee. Hihii, ye lahh seperti saya maklum kan byk entri yg ada gmbaq tak pakai tudung da delete.. Tapi takpaaa laa.. saya belajar dlm bidang perubatan.. Tapi la ni tak keje lagi... tgh tunggu postinggg.. tuh yang free jea nak update belog ni haaa..  Bersyukur sgt sbb lulus.. Bukan senang weii.. every year ada jeaaa yg saya failed! Haha. Nak nak Obs & gynae! Pastu siap phobia dgn subject tu! Dr start clinical year masa year 3 sampai la year 5 mmg Obs & Gynae ke lautttttt! Huhuu.. Pastu nak di jadi kan drama rencah kehidupannn, masa final exam..  Professional Exam gituuu I dapat case Obs & Gynae! Ya Allah, tuhan je yang tahu apa yg bermain dlm fikiran saya msa dpt tahu saya dapat case Gynae (Uterine Fibroid) Nasibb baik Uterine Fibroid.. Maksud saya nasib baik gynae! Cuba kalau Obstetric?? Lagi gilaa nak duk pegang abdomen mommy cari babyy.. Huhu.. Bukan kepakaran saya dan bukan keminatan sayaa.. Tapii,bila da start keje nanti mmg tak boleh pilih pilih laa kan.. saya akan berusaha ! Demi pesakit pesakit puan dan mommy mommy ... saya berusaha utk meminati subject ni di masa hadapan kelak. InsyaAllah. Thanks Dr Azah n Dr Saxena :) examiner masa exam final ari tu.. Tak sangka sgt lulus. Sbb Obs & Gynae tak penah lulus. Haha. Selalu berdoa harap harap jd mcm masa sekolah add math xpernah lulus tapi ttiba msa SPM eyhhh lulus pulakk.. Akhirnya doa menjadi kenyataan. Alhamdullilah :) Kalau nak cite pasal masa final exam ari tu mmg panjang berjelaa. Nanti kalau rajin saya duk puat entri khas pasal final exam. Kot kot la kan ada student2 medic duk google2 Pro 3 exam ke cane boleh terbukak entri ni. :P Alahai kau ni mira.

Okay okay .. Selain ituuu, saya juga sudah berkahwinnn! waaahhhh~ wawawawaa.. kelas kauuu! Dgn siapaaa? Ehem.. dgn satu satunya boyfriend saya sejakk dulu lagii laaa.. dgn siapa lagiii kann.. tak kan dgn lee dong wook! Ooopsie :P Hahaa.  

So ni nak share sikit la gambaqqq.. Hihi.. 



Jeng jeng jeng. Manja sangat tu!
14.12.14





Yay!


Okay dahh. tuh jea gambar yang nak share! Haha. da kata tadi sikit kan. So tu jea la. Kbai! 

Sekian, terima kasih.


Sunday, February 22, 2015

Pin Pin

Assalamualaikum dan Salam sejahtera u ols!

Huihhhh, lama bebenor tak update. okay, just nak bagitahu blog ni under construction. Banyak entri yg ada gmba tidak bertudung saya delete :) Al maklum la sekarang saya sudah bertudung. Hihi. Jadi bukankah lebih manis jika gambar tersebut di buang? So nantikan kemunculan entri saya okay. Ada la sikitt cerita nak citee :P hehe. daaa! See ya.


Thank you :)
There was an error in this gadget