Thursday, May 27, 2010

it's all about MONEY n POWER.

heh. apa ntah tajuk seperti berpolitik sahaja nihh? saya mmg sengaja meletakkan tajuk begitu mcm bagi nmpak jeng jeng jeng skett. haaa, baru la mcm tadaa! org nak baca kann? betul x? okayh, to be honest, entri kali ni mmg la ada sedikit cite pasal wang dan kuasa. waahh, begitu serious kan? kenapa begitu serious? apakah yang membuatkan ianya nampak serious? haa, saya punn xtahu. tapi rasanya bila kata pasal kuasa dan wang mmg ianya kelihatan serious. begini lah pembaca yang sejati sekalian, ewaaahh~ mcm berpidato pula, saya yang masa begitu terluang menanti saat-saat nak sambung belajar, xreti-reti nk ulang kaji.. apa yang saya reti? hmm, tido, makan, tgk tv, on9 , berblogging, pastu tgk cite korea kat tenet. haaa! dengan aktiviti tersebutlahh maka saya mendapat idea baru untuk membuat entri ini :)


saya baru sahaja habes tengok cerita korea tajuk dia "partner" sebanyak 16 episode yang mengambil masa lebih kurang 3 hari untuk saya abes kan. not bad la dari 1 hari tgk abes terus kan. nnty xde cite laen da nak tgk. . pelakon dia, mmg jejaka idaman la u ols! seperti dalam entri saya yang lepas2, mmg bnyk kali saya asek ckp pasal dia jeaa. sape lagi kalau bukannnnn LEE DONG WOOK! :D cerita ni mmg tragis sgt, sehinggakan di sebabkan wang dan kuasa, bapa sendiri sanggup menghantar anak yg x bersalah ke penjara. ohh, kesian taw my darling lee dong wook. i pggl lee dong wook, dong aja la eyhh. lebih ringkas dan padat. hahaa! orang x kan buat cerita kalau menda tuh x berlaku kann? apakah? mengapakah kerana wang dan kuasa darah daging sendiri menjadi mangsa? wahh gitu. emosi nihh! hmm, mcm okayh, memang la dalam dunia masa kini semua perkara memerlukan wang. tp itu dunia beb! haa, wa malas la kan nak cakap bnyk, lu pikir la sendiri. mmg perlu ke? apa yang perlu ke x nihh? heh. tiba-tiba. hmm, bukan la, perlu ke mengejar sangat wang dan kuasa tuhh? kesian dong taw. comel sangat dia pakai bju banduan. haha~

saya seorang kenalan yg dia putus cinta gara-gara pasangan dia dan keluarga pasangan dia mengejar wang dan harta. ooopsie! okayh, kau da bercinta lame kot dgn org tuh, tiba2 bila ada org kaya dtg kat kau, kau tgglkn pula teman kau tuh kan? apakah? kalau yea punn kan, bia la org kaya tuh muda, single dan kachak! bukannya tua, bini da bape ntah dan muka berkedut. okayh, kata tua, mmg berkedut la. munken dia tidak menggunakan krim pencegah penuaan? hahaha. kepada yang ditinggalkan oleh "orang" tuh, yang terlalu mengejar harta, anda patut bersyukur sbb dia telah menunjukkan belangnya sebelum berkahwen lg, meskipun selepas beberapa tahun baru anda tahu, xmengapa. itu ujian dari-Nya. anda pasti akan mendapat yang lebihhhh baik dari itu. jangan kecewa yea. haha. mcm dia baca jea blog nih. okayh, whatever pun.. ini pengajaran pada yang lain juga. sebenarnya kekayaan harta x menjamin kebahagiaan. percayalah :) melainkan org tuh kaya harta dan kaya kasih sayang. memang meletops la u ols!~ heh.


selain tuh, mmg banyak kali juga la cerita2 begini secara realitinya terjadi. ala2 si tanggang gitu. Ya Allah, mintak2 perkara begini x jadi kepada saya. mereka yang dah berjaya melupakan ibu bapa, sanak saudara apantah lagi darah daging sendiri buat2 xkenal? heh? no comment. okayhh la.. tuh jeaa pun cite dia. semua emosi ni gara2 tgk cite korea la nihh. apakah sensetip sangat amira nihh ^^ heh. sekian terima kaseh.


the end


Tuesday, May 25, 2010

Kesedaran.

Petang tadi saya ada terbaca one article dalam women's weekly june 2010 punya edition. yea, saya mmg setiap bulan pun membazirkan wang membeli ini magazine. eheh, xpe la kan. budaya membaca kot. bukan buku lucah punn. kesihatan n fashion okayhh? hee~ so, di sini saya ingin berkongsi la dengan teman-teman dengan apa ilmu yang saya dapat lepas membaca magazine ni. saya secara tiba-tiba okiee, mendapat idea apabila terbaca article ini, dengan pengalaman saya sebelum-sebelum ni lagi, memang mencurah-curah lah idea sayaa sehingga abes leaking ke lantai. duhh~ tipu kau eyh mira? celah mana leaking-nya? heh, ada la, saya smpai xsempat mengapai paper dan laptop, conteng kat lantai jea idea yang mencurah-curah tuh.. tuh kira da leaking ke lantai la kan? heheh. tipu jea. ingat saya kanak2 3 tahun ke smpai nk conteng lantai? excuse me okayh, saya 23 tahun. walaupun, ye lah, munken kamu anggap muka saya comel mcm kanak2 3 tahun, tapi saya 23 :)

Adoi, amira, sila terus ke titik penting yea! jadi, anda pasti tertanya-tanya, tentang apakah article tuh yang sampai saya begitu extra excited dgn idea dan pengalaman sebelum nih tuh? jadi, tanpa membuang masa yang telah pun terbuang sedikit demi sedekit sejak tadi, mari saya cerita :) even article ini di petik dari women's weekly, namun ia general to any gender, mahupun lelaki atau perempuan okayhh. this is about top 8 health fears (and how to beat them) seriousy kawan-kawan, after saya baca article ni, memang memberi kesedaran sangat. tambahan pula selepas saya posting kat hospital kota bharu dan forensic ari tuhh. this is very serious! (¬_¬) sila jangan berhenti membaca bila anda tahu ini pasal kesihatan. yea la, ramai org suka baca pasal gossips jea kan, apa kata luangkan masa anda 15 minit jea baca entri ni, okayh?

okayh kite mula kan dengan the most fear factor (wahh, cm rancangan kat tv pula :P) heh. serious okayh! the most fear factor disease, heart attack! anda jangan menyangka bahawa heart attack hanya berlaku pada atuk-atuk mahupun nenek-nenek sahaja. ramai di antara orang awam, yang tidak aware dengan kesihatan mereka tidak menyedari mereka bakal terkena heart attack! ini semua berkaitan dengan gaya hidup anda. yes, absolutely. mengikut Women's Weekly (WW), more than 4000 women died from heart disease. itu baru women okayh, x kira lagi lelaki yang lagi laaaah life-style mereka macam menempah hari terakhir hidup mereka dengan as soon as possible. masa saya attachment kat forensic kan, ada beberapa case, lelaki, dia mati secara mengejut. muda lagi okayh. saya x igt umur sebenar tapi adalah dalam lingkungan atas 25 tahun, bawah 35 tahun. lepas post mortem, lelaki itu di dapatii ada heart disease. mengikut kata teman-teman dan keluarga beliau, mereka mmg tidak mengetahui tentang itu. dan si mati mmg xde rekod punn tentang penyakit itu. see!? can u see that?? kite mmg xtahu pun yang kite akan kena heart attack! mengikut kata my lecturer, dr.sami, heart disease terutama ischemic heart disease (heart attack) adalah silent death disease. ianya tiba-tiba! jadi please aware taww! if u guys or sape-sape ada symptoms sakit dada, yang merebak ke sekitar shoulders, arms, neck n jaw melebihi 5 minit, pastu susah nk breathing haa, sila la hubungi ambulance untuk hantar anda ke hospital. jangan drive sendiri ke hospital, kang otw nk g hospital kang takud apa-apa yang tidak diingini terjadi pula. jangan mengambil ringan perkara ini. olryte siapa yang berisiko tinggi untuk kena heart attack ni? anda yg berusia 50 tahun ke atas, smokers, tekanan darah tinggi, family history of heart disease and those who are overweight or do not get enough exercise.


yang ke dua, type 2 diabetes (kencing manis). complication kencing manis nih, adusss, sgt la scary okiee (╥_╥) . masa saya attachment kat orthopaedics, ramaiiii sangat pesakit diabetes yang kaki kena potong. selain dari kaki kena potong, anda akan senang terkena infection, rabun dgn teruk sekali silap-silap boleh jadi buta, dan banyak lagi la.. sila google kalau nak tahu. symptoms dia mmg banyak, tapi terutama sekali anda akan terasa sgt cepat dahaga dan asek nak buang air kecil jeaa. okayh, mmg dalam cuaca panas kau akan asek menum, tp fikir logik okayh.. maksud saya di sini, this is very diff smpai anda rasa, "apahal ni,, asek nk menum jeaa. pastuu sket2 g toilett" haa, di situ anda perlu berjaga-jaga. xrugi pun kalau anda g check blood glucose untuk kepastian. jangan ambil ringan sangat okayh ttg perkara mcm ni. sbb mengikut doctor2, kat tmpat saya attachment, mmg patient bila da sakit teruk baru nk dtg, sbb pd awalnya mereka mengambil ringan sahaja symptom2 seperti ini. siapa yg berisiko tggi? mereka yang ada family history of diabetes (this is life-style related disease, same as heart attack) those yang overweight, heavy drinkers, physically inactive people dan juga wanita yg pernah ada history kencing manis masa mengandung. nasihat saya, jaga pemakanan,jgn makan manis2 sangat :) cukuplah dengan senyuman manis anda shj okayhh? ;)


then seterusnya dementia. dementia ni penyakit nyanyuk yang very common kat org2 tua. tp dia juga boleh terkena pada any age. symptoms dia, selalu shj rasa confuse, pelupa, and personality changes. okayh, mmg symptoms ni xsemestinya anda ada dementia, tapi if symptoms ni steadily worse n interfere with everyday activeties, then u should and must aware! go and seek doctors for treatment/management. org-org yang berisiko tinggi; people over 65, heavy drinkers and those yg ada family history of dementia.


breast cancer. symptoms : ada ketulan kat breast, atau pun skin changes kat chest area. jangan takud atau terus fikir (oh my god, saya ada breast cancer.hidup saya da musnah) sila berjumpa doctor dulu okayh coz it could be other disease yg benign sahaja. bila ada discharge dari nipple or bila skin kat affected breast cm kulit oren, haaa. itu kemungkinan besar sekali breast cancer okayh, u 'll have a good chance of survival kalau perkara ini lebih awal di detect. jangan segan silu, sila lah jumpa doctor :) org yg berisiko tinggi; wanita yang over 50, yg pernah ada history pnyakit ni, family history penyakit ni and those yg obese.


next is stroke. stroke ni penyebab kematian yang ke3 tertinggi di malaysia yea kawan-kawan. jika anda rasa mcm numbness, loss of balance, headaches, lemah2 satu badan dan ada masalah speaking or understanding, please aware! g jumpa doctor cepat! org yang berisiko tinggi; mereka yang ada tekanan darah tinggi, diabetes, high cholesterol and smokers.

seterusnya deep vein thrombosis (DVT) . scary symptoms, sakit kaki kat bahagian lutut ke bawah. sakit tuh macam kalau kite pegang akan mencetuskan "awww" very tender okiee, then affected area merah2, bengkak.. sape yang berisiko tinggi? wanita yg pregnant atau wanita yg amik Oral contraceptive pill, smokers, overweight people, those yg ada history blood clots in the family, org yang recently melalui surgery procedure n travellers on long-haul flights which last more than 3 hours. okayh, sila ambil aspirin kalau anda x allergic kat ubat ni.. pastu g la seek medical doctors yeaa! jgn g jmpa bomoh mengurut pulaa, mmg nnty bahaya mengundang :)

haihh, banyak da nihh, ada 2 jea lagi.. harap anda tidak bosan membaca, saya akan cuba make it short and simple yet bermakna :) satu lagi adalah brain tumor. mmg brain tumor tidak begitu femes sekali, tapi selepas meningkat usia 35 tahun, risiko mendapat brain tumor ni meningkat. symptoms ; anda selalu sakit kepala da selalu pitam/pengsan. jgn ambil mudah perkara ni. mmg sakit kepala tuh symptoms yang mane2 penyakit punn adaa. tapi kalau da kerap sangat smpai asek pengsan jea, please aware! lebih2 lagi kalau da sawan, lemah, ada mslh nk berkomunikasi, mcm nak ckp susah, pastu personality changes , seek medical attention secepat mungkin! jgn delay or else, sadaqaAllah-ul-azimmm. sesiapa shj mempunyai risiko mendapat penyakit ni. xde specific org pun sebab causes dia masih tidak dapat di ketahui. jadi mari sama-sama menjaga kesihatan.


dan akhir sekali, paling common nihh.. food allergy sape2 jea ada food allergy terhadap kacang la, seafood la , susu la, dan mcm2 lagi. so, kalau da tahu anda allergic kat makanan tuh, jgn la g gatal2 nk makan lagi.. sbb food allergies can be life-threatening okayh? nnty anda akan kena severe multi-system type 1 hypersensitivity reaction. apa kejadahnya itu? ia adalah satu reaction antibody anda dgn allergen tuh. saya x reti nk terangkan mcm mana takud nnty anda x faham pula, jadi cukup la saya kata kan kalau da allergic tuh xya susa2 nk mkn jugaa. jgn degil okayh. symptoms kalo anda allergic kat mknn tuhh adalahh;perut rasa cramps lepas mkn, kulit anda ruam2 dan kemerahan, cirit birit dan sukar nk bernafas. nampak x kat situ bahayanya? kalau da sukar nak bernafas, mmg x cukup oxygen dan akhirnya, sekiannnn..


jadi, mulai sekarang sila sedar terhadap kesihatan anda. saya juga turut sedar lps baca article tuhh..

sekian terima kasih

the end



ps : saya x copy paste, hnya amik sket2 jea dr WW :) heh.

Saturday, May 22, 2010

things you dont know about me...


U guys may not understand the motive of my entry post this time kan? This is about me in the things you might not know about me. why should you know? no la, I just do not want you to judge me without knowing me, so this is a survey that I took from mana-mana ntah for me to mengisi my free time , and in addition for you to know me indirectly, right? so, check it out!


What is on your bed right now?
Trust me, you may not want to know about this :P heh, bersepah kot. but, i'm going to tell u la, i'll answer all question with honesty and sincerity :p konon. segala2nya ada di katil saya. laptop, enpon, bantal, n comforter xya cakap la, beg, cotton.. duhh. bersepah. saya akan mengemas after i post this entri. insaf jup lepas tengok soalan ni. nak bg jawapan yang jujur agak memalukan. haha.

When was the last time you threw up?
hmm, cant remember :P


What's your favorite word or phrase?
kot? kentowt? heh. and siot jea. :D


Name 3 people who made you smile today?
today, hmm . . faisal, aqilah and shahir af8. xsemena-mena shahir ada. okayh, he made me smile for winning in the 1st place okayhhh.?


What were you doing at 8 am this morning?
still sleeping in bed dengan lenanya. masa cuti2 begini, pukul 8am ibarat pukul 11pm kot. masa tidur saya baru bermula :D heh.


What were you doing 30 minutes ago?
tengok AF :P


What is your favorite holiday?
Cuti Raya! :D xkesah la raya apa punn. asalkan cuti raya. lagi, cuti sem :) haihh, cuti on weekend pun saya suka. asal jea cuti, i likeeee~


Have you ever been to another country?
As far as i know, never :( huhu.


What is the last thing you said aloud?
cant remember :) heh. i usually speak softly jea. wahhh~ye lahh tuh :P hahahah~ tipu sket okayh. but seriously, cant remember when.


What is the best ice cream flavor?
Vanilla . n cotton candy from BR :)



What was the last thing you had to drink?
ice water. :)


What are you wearing right now?
Baju kurung. eheh. pasti anda pelik apakah gadis ini memakai baju kurung ketika jam sebegini (11.46pm) ? saya mengaji tadi , pastu malas nak tukar. sikit2 lg la kot baru tukar :D


What was the last thing you ate?
meggi sedap :D


Have you bought any new clothing items this week?
this week? nope :( i want shoppingg! i want! i want! huhu~


When was the last time you ran?
eheh, seriously xigt. duhh~ soalan ni menunjukkan bahawa saya memang da lame x jogging? x exercise? kan? so now, u know it.



What's the last sporting event you watched?
badminton kot. yang malaysia kalah tuhh :P tertengok okie. i xmenat sangat badminton nihh. indirectly, saya telah bagitahu di sini, saya tidak minat bersukan :D heh, tapi saya suka swimming, n futsal! sudah amira, awak da menjawab soalan, please further to the next question. thank you :)



If you could go anywhere in the world, where would you go?
if I could choose, why should I choose just one place? I want to go all over the world lahh. tamak kan? :) itu lah hakikatnya.


Who is the last person you sent a comment/message on myspace?
my space? ohh, inactive. :)


Ever go camping?
yuppie. masa sekolah dulu jea, lepas skolah, xpenah da. eyh, penah la.. masa foundation :p okayh, lepas tuh x penah da.



Have you ever lost anything down a toilet?
hmm, never i guess.


What is your guilty pleasure?
heh, guilty pleasure. is that 'what is the things that i feel pleasure when i do guilty things?' if that so, nothing. huehue.


Do you use smiley faces on the computer alot?
yeahh! a lottt :) :) :) okayh, amira.. stop it! xperlu tunjuk sangat okayhh! we get it :P heh. maaf.

Do you drink your soda from a straw?
xlah, i drink my soda from a sudip. heh. gelak apa. betul la.. saya tipu jea. okayh. soalan ini kacang sangat. kalau la ni soalan spm, perghh.. sure skang da kat ober the sea da blaja dengan tajaan lagi u..


What did your last text message say?
alololowh, comeinya! haha~ :P


Are you someone's best friend?
not only someone's but a lot of peeps :P eheh. i've a lot of best friends. bukan saya seorg saya yang perasan nak anggap mereka BFF saya. ohh, mereka juga mengganggap begitu :) kalau tepuk sebelah tangan xkan berbunyi kan? tetiba. haha~


What are you doing tomorrow?
tomorrow? sunday? mengaji pada waktu petang. lepas tuh xsure yet nak buat apa. maybe online sahaja sampai lebam :D


Where is your mom right now?
downstairs :)


Look to your left, what do you see?
a lotssssss of things! almari baju, box, and tempat baju kotor :D


What color is your watch?
for your information, i dont wear watch. i dont have chemistry with them. seriously. since school, bila ada jam, pasti xkan bertahan lama. excuse me, kau nak kata jam aku cikai la tuh kan? x okie. xkesah la jam tuh bape ribu pon, i'm pretty sure, i dont hv chemistry with them. sebab asek ilang, rosak atau kalau pakai jam, jup g mesti tnya org lain "kul bpe?" sebabnya, aku lupa aku pakai jam. haha.



What do you think of when you think of Australia?
kangaroo :D



Ever ridden on a roller coaster?
of course! syiok beb!~



What is your birthstone?
duhh, sapphire? haha. bukan, is it nilam? erk. sorry. x ingat :)


Do you go in at a fast food place or just hit the drive tthru?
depends okayh. jika nak melepak, dine in. jika nk ke tempat lain, tp kelaparan, drive thruuu. :)



Do you have any friends on myspace that you actually hate?
not really :)


Do you have a dog?
no!


Last person you talked to on the phone?
faisal ;)



Any plans today?
no. today is going to be end in any minutes. welcome tomorrow! :D



Are you happy?
totally happy :D


Where are you right now?
in my room :)


Biggest annoyance in your life right now?
to deal with a person, okayh bukan a person but some peeps, who like to condemn others who condemn them for what they just did. tapi secara x langsung, they didnt realize at the 1st place they did the same thing. maksud saya disini, org tuh nak kata mcm saya mengutuk jea keje, tapi dia x sedar yang dia tuh pun mengutuk juga dan dia yang memulakan dulu kot. so, just let it gone by gone. heh.



Last song listened to?
shahir's song! what is the title again? duhh perpisahan apa ntah. lupa :P



Last movie you saw?
iron man kott. huhu~ btw, on monday nnty nk buat movie marathon okiee ( dengan nada berlagak dan angkuh )



Are you allergic to anything?
no :)



Favorite pair of shoes you wear all the time?
wedges! :)



Are you jealous of anyone?
jealous is a disease. remember that. i just adore n admire jeaa kalau yea pun nak kata jealous ke bahagian positive tuh, kan? for me, jealous tuh negative, xde positivenyaa. kalau nak kata positif tuh kau kata je kau adore dia, nak jadi cm dia. cm tuhh la.. kan? :P



Are you married?
nope! i'm single okayh! but not available :D



Is anyone jealous of you?
haha. i dunno. maybe u, yourself can tell me about it. do u jealous of me uh ?



Do any of your friends have children?
yes :)


Do you eat healthy?
heh. not really. i maen bedal jeaa. cholesterol xpenah jage. huhu~ i shud change my diet habit kott.



What do you usually do during the day?
sleeping :)



Do you hate anyone right now?
haihh, not really. okayh, mungkin saya nampak baik jika berkata ohh, mengapa mahu membenci. okayh, i did hate some peeps before, but just get over it! get over them. so right now, no. i dun hate anybody :)



Do you use the word 'hello' daily?
yuppie :) hello readers! hah.



How many kids do you want when you're older?
errr. 3 to 5? heh.



How old will you be turning on your next birthday?
24. i think, at this age, i should know what is good and bad about things and become more mature. and i really hope that i can be mature enough. not too mature like orang-orang tua, thats too matured. just sesuai dengan umur sudah la okayh :)




How did u get one of your scars?
budak baik biasa lah. masa kecik2 main kejar kat umah atok, abes jatuh tersungkur masa kat tangga. pastu terlanggar bucu ape ntah, kena la kat dahi ni. terus jadi cm harry potter okayh, jangan jeles :P





okayh, thats question is the end of this entri. so, see you soon dalam entri yang lain! :D sekian.



the end






ps: sila abaikan kesalahan tatabahasa n grammar. saya bukan guru bahasa inggeris mahupun pelaja tesl :P sekian.








G.E.m.U.K :)

aqilah : kak sofia, kak sofia kena makan banyak-banyak. bagi gemuk.

sofia : kenapa nak kena bagi gemuk?

aqilah : yelah, gemuk tuh cantik, comel. cute.

mira & sofia : macam siapa?

aqilah : macam umi.

umi: ?? pandai lahh qila.

hahaha~ comel jea qila ni taww!

okayh, ni pembukaan cerita tentang gemuk okayh. err, kalau anda terasa perkataan gemuk itu terlalu kasar, sila buat-buat x nampak dan anggap saya menulis tentang badan yang besar. apakah tujuan saya ini? ohh, tiada apa-apa. saya sebenarnya da lame kott x update entri di blog ni, tetiba terdapat idea pula selepas dengar dialog di atas. :) umi saya, a.k.a ibu saya dahulunya amatlahh slim dan melim. seriously lebih slim dari saya. pinggang size 23 ke 24 ntah. sebab saya 25 kan, jadi saya anggap umi saya punya pinggang dulu lagi kecik lahh. sebabnya? haaa, sebabnya.. saya try pakai baju2 kurung lame umi saya tuh, baju nikah dia dulu, siot kot. agak ketat di bahagian pinggang -__-' bajunya juga mmg xmuat la. erk, bukan xmuat langsung, tapi agak sendat. jika di lihat pada gambar dia masa nikah dulu, baju tuh mmg bukan di cipta mengikut bentuk badan. umi saya pakai elok2 sahaja. xnampak ketat pun. jadi, apakah? saya gemuk? -__-' bukan itu yang saya kisahkan. hehh~ sekarang, umi saya memakai baju size L. jika dulu memakai baju mungkin extra small. tapi kini naik beberapa level. jadi, apakah nasib saya selepas beranak 5? jika sekarang size s, maka lepas beranak 5 mungkin naek ke extra L. duhh, umi saya sedang berdiet untuk menjaga kesihatan beliau. bagus! every weekend dia g jogging. pernah jugak dia mengajak saya g jogging, namun, kini dia xde ajak da. mungkin sebab dia memahami bahawa memang anak dia nih xmungkin mangun pagi lebih2 lagi untuk ber-jogging. heh. xpe, saya menyokong hasrat umi saya berdiet dari belakang sahaja :D kan umi :P hehe.

eyh, motif entri kali ni masih belum jelas. apakah? pada para2 lelaki, saya yakin anda pasti selalu mendengar rungutan teman2 gadis macam "eyh, aku da gemuk la. da naek 2 kg!" eleyh, berat asal 45kg, kalau naek 2 kg jadi 47kg la. alahai. ape lah sangat berat 47 kg tuh kalau kau tinggi melebihi 155cm kott. itu mcm memang BMI kau normal range kot. so jangan risau melampau okie. (ni pesanan untuk diri sendiri) heh.lain la kalau tinggi 158.5cm, memang underweight okayh.itu adalah saya. sila sedar amira. underweight. xya nak kata kau gemuk, kau cuma buncit. haha~ jup g kang xpasal2 ada org terasa :P hmm, saya tahu macam saya sendiri punn merasa kan ada bahagian2 badan khususnya tummy, memang buncit. memang padan punn la sebab x jaga makan kot. xpun sebab makan selang seli dengan menum air. dee~ memang perut saya selepas makan akan kelihatan seperti ibu2 mengandung yang menantikan kelahiran anak pertama. eyh, kenapa anak pertama? heh, sebab muda lagi, xkan orang awam nk ingat saya mengandungkan anak ke6 kott -__-' okayh, jadi, dengan ini, saya berazam untuk membuatkan diri saya fit! tiada lebih-lebihan di sana sini untuk mendapatkan kepuasan hati agar kawan2 di sekeliling saya tidak akan mendengar lagi rungutan saya yang konon2 banyak lemak. yea, memang saya "banyak lemak" itu kata umi saya sebab saya ni macam-macam. haha. nak air milo pun suh umi buat, ngade kan :P jadi, apa yang perlu saya lakukan bagi mengatasi masalah saya itu, apakah azam saya? saya berazam, mulai saat ini, saya akan membuat sit up sekurang-kurangnya 10 kali sehari :D 10 kali jea? mana cukup! erk, memang xcukup. dulu masa saya kat kelas tae kwan do buat 100 kali kott! erk, itu dulu okie, masa umur 14 tahun. bape lame da kott x berjinak2 dalam dunia sukan ni. jadi, kite mula kan sikit2 dulu. lame2 naek kan 10 lagi menjadi 20.kan? hmm, amaran . kepada sesiapa yang mahu memulakan senaman, yang mungkin telah lame tidak di lakukan, pada pertama kali, jangan memulakan senaman tersebut dengan terlalu keras. maksud saya macam,kalau nak mula kan ber-jogging, jangan tetiba terus berjogging 20 kilometer kan. macam teruk la nnty otot2 anda tuh kekejangan. paling xpun terkoyak mana-mana tendon ke kann. haaa, takud x? jadi, berlari la setempat dulu :P heh. warm up dulu. sebagai permulaan, mulakan dengan 3 kali pusingan padang bola :) okayhh! jadi, selamat mencuba! kepada saya, semoga berjaya. harap2 ini bukan hangat-hangat tahi ayam yea :)

the end

Friday, May 14, 2010

rahsia ceria sentiasa :)

lin ohh lin, awak di wajib kan membaca entri ni yeaa. kite sedang bosan di kala ini tetiba teringat pula omongan awak tatkala kite bersuka duka. awak pnah ckp, apakah rahsia nk happy n ceriaa jea selaluu kann? haaa, meyhh kite mendedahkan rahsia ini kepada org awam ^^ awamm la sangat. hahaa. okayh stop laughing. x kelakar pun. tapiiii.. hmm, tapi apa? (mcm berdrama sikit di sini) tapii, kalau kite bergelak ketawa, org tua-tua kata awet muda! bia betul ni? orang tua mana tuhh? err, orang-orang tua la, mcm saya -_-. yea, saya yang kata. kenapa saya berkata begitu? sbb... err, ada orang lebih tua dari saya berkata begitu :D hahaa! sape? okiee, perlu tahu ke? apakah komplikasinya jika anda tidak tahu orang yang berkata itu? dee~ lets start okie! jangan membazir masa anda dengan bertanyakan soalan yang saya x tahu jawab sebenarnya. haha. (gelak lagii.. patut la ceria jeaa kot) eyhh, nak gelak-gelak tuhh kena ikhlas kott. gelak buat2 mana boleyyyyy. tak jadi. tak jadi. (sambil menggeleng kepala)


okayh sudah- sudah la tuh amira, cepat2.. para pembaca sudah tidak sabar2 mengetahui rahsia happy n ceria sokmo nihh. baek! mari memulakan.

1. apabila anda mangun pagi, bersyukurlah anda masih hidup (: anda pasti tersenyum apabila mengetahui yess, jantung aku masih berdegup, aku masih bernafas! yeaa, walaupun, saya tahu ada di antara kita x mangun pagi, xkesah laa. sebaik sahaja anda mangun tido, xkira la tengah hari ke, petang ke malam ke, bersyukur dan senyum :) okeyhh? bila kita mulakan kehidupan seharian kita sebaik sahaja mangun tido dengan tersenyum, insyaAllah, walau apa pun yang terjadi selepas anda mangun tidur itu, anda punya mood akan baikkk sahaja meskipun kena marah dengan bos :P itu adalah contoh. jadi, point penting di sini, bersyukur dan senyum! ohh, lupaa, walaupun sebelum tido tuh anda mcm bergadoh dgn teman anda ke, bila mangun kena gak senyumm jangan masam jeaa. nanty berbaek laa balik bila mood da okiee :)


2. lepas da mangun2 tuhh, bernyanyi riang laa. mcm bila gosok gigi, nyanyi la lagu " mangun pagi, gosok gigi, guna ubat gigi strawberry .. lalalal~" pasti lepas tuhh anda masih tersenyumm lagi.. :) percayalahhh.silap2 ketawa terbahak-bahak terusss. kalau kite senyumm kan, kite menggunakan kurang otot-otot di muka berbanding bila kite mengerut muka. so, mengapa mahu mengerutkan muka kalau x mahu muka berkedut kann? haaa, jadi senyumm la lagi okayhh! (:

3. seterusnya, jika anda mengalami hari yang tidak begitu memberangsangkan, jangan terbawa-bawa dengan mood negatif . saya juga sering mengingatkan diri sendiri tentang perkara ini. bila kita positif, insyaAllah, perkara-perkara positif mendekati kita :) maksud dia mcm, da kau fikir positif, apa yang negatif pun kau akan anggap menda tuhh adalah positif. mcm katakan bila anda di tegur oleh bos anda atas sebab-sebab kerja anda tidak begitu memuaskan. jika anda memandang perkara itu secara positif macam "yeaa, saya akui kesalahan saya, terima kasih kerana menegur, saya pun xperasan ada kekurangan dlm paper work nii" (gilaa la, dialog mana ntahh saya curik nihh. excuse me, reka sendiri.. maklumlah byk sgt menonton drama :P) so, anda akan berusaha dengan lebih gigih lagii kan? kalau anda pk macam ni "alaaa, sume saya buat x kenaa. apa yang x bagus nyaaa. ??" jadi, mmg lps tuhh kau xkan ada mood nak buat keje da laaa. sbb kau takud kena tegur lagi.. yeaa dokk? okayhh la, kalau yea punn korg terasa emo lepas kena tegur, nangess laa. lepaskan laa rasa menyedihkann tuhh. jangan pendam2. orang2 tua kataa, kalau asek memendam, umur xpanjang. pastu lama-lama jadi busukkk jeaa.. dah asek memendam kann.hahah~ dari mana ntah mereka petik kata-kata ni :P emo kejapp jea taw.. jangan lebih dari 10 minitt. kalau x nnty terbawa-bawa rasa emo tuhh. jadi, lepas 10 minit tuh, sila senyum (: hari anda akan menjadi indah semula.remember this, a smile can brighten the darkest day :)

4. yang ke empat pula yeaa rakan-rakan, murahkan la senyuman anda. senyum laaa selalu.. xkesah kepada sesiapa punn, senyum jeaa okayhh. jangan kedekut-kedekut sangat. senyuman itu adalah sesuatu perkara yang berjangkit. jika anda senyum kpd seseorg tuh, pasti org tuh punn turut tersenyum. gilaa la bila translate pepatah org putihh jadi macam tuhh maksud dia eyy. pepatah apaa? nihh haaa~Smiling is infectious,You can catch it like the flu.Someone smiled at me today,And I started smiling too. hmm, mmg betul punn. meyhh nak cerita sedikit. ada lahh kan satu ketika, jup, bukan satu tapi banyak.. haha~banyak kali kott masa saya keluar berjalan-jalan di kota raya, ada-ada sahajaaaa orang senyum kat saya, saya pun secara tiba-tiba tanpa mengenali org tuh, tersenyumm la balik.. seriously, xkira la orang apa punn, chinese,indian, mat salleh, org arab.. haihh~ sume punn jika mereka senyum, saya juga turut tersenyumm. senyum seindah suriaaa, yang membawa cahayaa.

5. banyak pula tips nihh. okayhh last sekali yeaa, selalu la berjenaka bersama kawan-kawan. jangan terlalu serious. saya kalau melepak bersama teman-teman x sah kalau x gelak mengilai.. hahahah~ serious tau. maksud saya di sini, bukan serious seperti :] tetapi, :) seriouss saya mmg asek tergelakkkk jeaa la bila bersama teman-teman.smpai ketuk2 meja kadang-kadang tuhh. kalau xde meja masa gelak tuhhh, saya ketuk jea apa yang ada di sekelilingg. tapi awass! jangan mencederakan diri sendiri.. kang dari happy2, jadi lain pulaaa -__-'


saya ada sorang kawann yang mmg awet mudaaaaa sangat. tuh wan tuhh, yang pakai baju adidas tuhh. serious muka dia dari sekolah sehingga sekarang samaaaa jeaa. xmeningkat dewasa punn muka dia tuhh. 6 tahunn da kot berlalu wan, muka kau mantainn.. nak tahu kenapa? diaaaaaa ni la yang paling kuat gelak. kami bila berkumpul, mmg akan bertambah muda sbb asek gelak. syafiq punn, kau agak dewasa tapi muka masihh maintainnn okayhh :) ohh yeah, ada sorg lagi gegirl, name dia sarahhh! :D dia ni punn seriouss muka x berubah sejak sekolah dulu. bukan sahaja muka, malahhh ketinggian jugaa. :P oopss, cik sarah, kite tahu awak xterasa, sebab awak comel. hehehe~ kalau awak tggi xcomel laa, elok da tuhh kecik molekk.. :) okayhh la kawan-kawan, cukup setakat ini sahaja, anda pasti da berpelohh membaca entri saya yang berjela-jela ni.. olrytee, sekian sahaja. terima kasihh.








the end







if u dont start out the day with a smile it's not too late to start practicing for tomorrow (:

Tuesday, May 4, 2010

kylie minogue- love at first sight- fanvid

Love at first sight

Do u guys believe in love at first sight? i do believe! but... yeah, i bet that love at first sight is not always gonna be last forever :D u get what i mean? good if u get the message and excellent if u dont! hahah~ coz i'm going to tell u a story.. A story? Not a story actually. It is more to an example or situation :P

Okayh, how can i start to tell u guys the story?oops, again -___- correction: example/situation? Awat tetiba dokk menaip in english ni? haha~ bukan apa (sila baca dgn dialect utara naa) cheq tadi baru jeaa tengok movie korea. (what the .....) okayh, sori, mmg xde kaitan. saje jeaa nak buang masa dengan merepek sbb xtahu nk mula cmne entri ni.. idea mmg sgt bnyk, tp ttba xtaw nk mula dari manaa. sbb sume idea ni berebut2 nk keluar.. xreti2 nk beratur.. x berdisiplin betull. menci makk nyahh!

okayh, mari mulakan dengan bismillah :)


ehem..

apakah itu love at first sight?
love at first sight itu adalah cinta pandang pertama :) apa senyum2? haaa, pernah la tuhh kan cinta pandang pertama kann? terkenangg la tuhh kan tersenyum-senyumm tuhh. gatai naaa. blaja x abess nk bercinta. bagitau kat makk kang! (adoii, cm terkena kat batang idung sendiri jeaa :P ) apa yang terkena kat batang idung sendiri tuhh? alaaaa, sume nak tau.. pk sendiri laaa!

why did i believe in love at first sightt? kamu2 nak tahu? n kenapa saya kata yang cinta pandang pertama x semestinya last forever?haaaa. meyh ikuti kesah selanjutnya.

saya percaya cinta pandang pertama, sbb saya igt lagi ketika di bangku sekolah dahulu, (haa, nk kata aku bercinta tyme skolahh la tuh.. xbaek buat spekulasi cm tuhh, sila baca abes ayat ni dulu.. xbaek taww) ehem, ketika di bangku sekolah dulu, masa tuh form 3 kalau x silap. yeaa tahun 2002.. ala, ada world cup tyme tuhh.. igt x? eyhh. nape pula saya g tanya igt ke x. haha~ bukan korg taw apa punn yang berada di fikiran saya :D

hmm, ketika itu kali pertama saya melibatkan diri dengan world cup nihh. erk, bukan menjadi ahli PBSM yang tunggu tepi padang masa world cup tuh ke apa.. dan juga bukan jadi org yangg bancuh air sirap bg pemain bola mahupun referee tuh menumm. maksud saya melibatkan diri dengan world cup di sini adalah saya menonton bola. yea, first tyme kottt saya perempuan menonton bolaa. ngeee~ masa tuhh yea la, tengah demam world cup. ayah, pak cik, cousins sume duk tgk bola, so xde pilihan laen kena tgk juga laa. mujur la best. eheh.. bestt.. betul la.. alaa, korgg laki2 ni mesti igt saya kate best sbb banyak laki ensem kann? hmm, betul la tuh. wakakaa~ pada ketika itu, saya yang xtahu pape, fikiran masih suci murni bersih dari bola2 ni tetiba jatuh cinta terhadap ........ pemain bola. hahah~ bila tgk ada sorg mamat tuhh pakai jersy nombo 10, maen kat dlm pasukan ENGLAND, mata saya bersinar2. tambahan pula dia sungguh hebat menjaringkan gol.. itu la cinta pandang pertama saya, MICHAEL OWEN.. ianya tidak berakhir di situ.. saya banyak kali jatuh cinta pandang pertama. bila tengok SPAIN lawan ntah negara mana saya x igt, saya jatuh cinta pandang pertama sekali lagi tapi pada org lain. iaitu RAUL GONZALEZ. hensem kau! Pastu jup g tgk team laen pula bila ternampak lg org hensem maka saya sekali kali terjatuh cinta pandang pertamaa. tapii saya x igt la yang lain2 tuhh sape.. sebab byk sgt kan.. yang paling kekal di ingatan smpai skang OWEN ng RAUL ni laa. ape la cite dorg eyyy? lame x jumpa. wakaka~

okayh, itu di kira cinta pandang pertama la kan sbb sekali tengok jea da macam suka. sampai skang kottt. haaa~ jangan maen2 :))

okayh selain itu.. mcm situasi td tuhh macam mmg bertepuk sebelah tangan la kan.. xkan la OWEN nak kat saya nihh. (gila statement mcm sgt kesian :P) okayh forget it. mari ke kesah/situasi seterusnya. pernahkah anda macam turun dari tangga, pastu ttiba terserempak dgn jejaka/gadis yang mmg anda xkenal .. masa nk turun tangga tuh anda hampir terlanggar beliau.. masa nak terlanggar tuhh x tengok muka sgt la kann.. pastu konon2 ckp "oops, sorry". tiba-tiba mata bertentang mata.. and jeng jeng jeng~rasa macam berdebar tapi malas nak ambik tahu pasal berdebar tuhh sebab anda xtahu nape berdebar kan.. jup g tgk2 org yang anda hampir nak langgar td kawan sekelas/sekerja anda. dan anda tidak menyangka akan berkawan dengan beliau sehingga rasa macam suka konon. ala, mcm konon2 masa nak terlanggar td da ada suka2 tapi x perasan laa. gila drama kann. hahah~ :)) itu di kira love at first sight ke?

selain itu, macam hmm, masa nak buka pintu tanpa disedari di bahagian dalam pintu tuh terdapat jejaka/gadis yang nak juga bukak pintu yang anda nak bukak tuh kan.. pastu bila anda da dapat bukak pintu tuhh, jejaka/gadis tadi btol2 berada di depan mata anda.. dan anda berdebar2 lagi.. pastu bila jmpa org tuh blk utk kesekian kalinya anda rasa suka kt org tuhh. adakah itu love at first sight juga?

okayhh, paling2 xpunn mcm anda sedang keluar bersama rakan2... pastu ternampak jejaka/gadis nihh perghh gila tampan/anggun! maka anda rasa jatuh cinta pada dia. tapi mmg anda xkenal lgsung jejaka/gadis tuhh. adakah anda akan pergi tegur jejaka/gadis tuh utk berkenalan ke apa ke? mcm perlu ke? kalau saya mmg x la kann. pastu anda ke tempat laen pulaa, dan terjumpa jejaka/gadis yang lain.. tampan dan anggun jugaa. anda rasa jatuh cinta lagi... ohh, mmg byk kali ni jatuh cinta pandang pertama.. hahahah~ :)) so, that's why saya mengatakan bahawa love at first sight is not always gonna last forever. sbb anda akan melupakan yang sebelum2 nihh bila anda jumpa yang baru.

tapii.. saya mmg x akan melupakan OWEN, melaenkan saya hilang ingatan. hahah~ :))


sudah la mira, cukup2 tuhh. cinta pandang pertama saya yang kekal sehingga kini ada banyakkk! yeaa, banyakkk. jangan kata saya playgirl. xbaek tuhh. nak tahu mengapa bnyak? hmm.. begini.. saya suka jalan2. yea, jalan2 cuci mata :) jeng jeng jengg~ pastu kalau saya ternampak ehem.. sesuatu yang menarek perhatian saya, saya akan membelinya.. kalau ada duit laa. kalau xde mcm cinta x berbalas laa .. mcm ngan OWEN tadi -___-' jadi setakat ni, kalau saya jalan2 cuci mata tuh, bila nmpak ada baju nih menarik, saya jatuh cintaa. lalu saya akan menjadikan baju tersebut milik saya :) hanya cinta pandang pertama seperti ini yang akan kekal :) heee~


sekian :P

the end
There was an error in this gadget