Tuesday, August 31, 2010

Anugerah yang tidak di hargai

huhu~ *air mata hampir mengenang* hampir okayh, belum mengenang lagi. hmm, apakah yang sedih sangat ni? kenapa? bagaimana? dimana? siapa? sudah ! sudah ! jangan di lemparkan pelbagai persoalan lagi. ni saya mahu cerita la nihhh. sabaq naa, bulan baik lagi mulia ni .. saya berasa amat kesal dengan masalah duniawi. eh, ada eh perkataan duniawi? haha, rasa mcm first tyme guna :P rasa jea, sebenarnya banyak kali da guna pun cuma 1st tyme nk eja. haha. ha, apa yang masalah sgt ni? ekonomi jatuh ke? x bukan pasal ekonomi. aduii, da tuhh pasal apa? ha, ni yang nak cite ni. sabar laa. heh, da kata da tadi nak cerita kann. kalau x sabar sgt gi lompat ke perenggan ke 2 hahaha~ org nk bg intro dulu, amik mood dan hati para pembaca.. kan ? kan ? hmm, saya terasa nk buat cerita ni sbb baru2 ni adalah rakan tag saya kat video dia kat fb tuh, bila tgk video tuh, adoiii. sayu sgt kot! kenapa? okayh, saya start cite sekarang la. sbb ada yang x sabar da tuhh. *yea yea jea kau ni mira*


begini yea rakan dan taulan, video yang saya katakan tadi adalah berkenaan pembuangan bayi yang amat berleluasa sangat sekarang ni. haa, bosan la tuh kan bila da tau cite ni yang saya maksud kan? tahu xpe, mmg bosan punn. setiap hari, kalau xsetiap hari pun selang 1 hari laa, ada ada jeaa berita pasal org buang bayi tau! jahat sungguh si pembuang tuh. xtahu ke bayi tuh sangat comel! walaupun muka mak bapak ala2 pecah umah xpun rempit/bohsia. tapi bayi tuh comel okayhh! kesian mereka di buang begitu sahaja. lain kali kalau xnak mengandung jangan la mengandung. bagi harapan palsu jea kat baby tuh untuk hidup kat dunia nihh. heh. nak mengandung 9 bulan tuh boleh pula kan. pastu senang2 jea buang. kalau yea pun nak buang, xbolehh ke "buang" elok2? maksud saya macam jangan smpai bayi tuh mati. "buang"/bagi la kat rumah anak yatim ke, rumah kebajikan ke, bg la kat sape2 yang xde anak tuhh. kann.. ha, xde la si pembuang ni tambah dosa yang da sedia ada tuh dengan membunuh lagi. geram nihhhhh. huhu~

tengok, comel molek jea mayat baby ni. sempurna kot! xde cacat cela.


sudah2, jangan emo2 sangat yea amira. ambil perkara ni dari sudut positif. "celah mana yang positifnya?" errr. anggap la, munken si pembuang tuh membuang bayi tuh sebab dia xnk satu hari nnty bila bayi tuh da besa jadi mcm dia juga? "erk. tapiiii....." yea! akan tetapi yea , kalau yea pun xmau bayi tuh jadi cm kau si pembuang, jgn la mengandung! xreti2 guna pelindung? haha. macam pantun dua kerat pula "ehh, jgn!jgn! ni mcm menggalakkan" ha, silap2. hah, pandai2 la kau fikir sendiri. mcm kes ni dari tahun2 lepas da wujud, xleyh ambil pengajaran ke? adoi. sian sangat kat baby tuhh taww. macam ada 1 cite kat tv ni, xigt cite apa, sgt comel tau dia tunjuk cmne embryo tuh membesar menjadi fetus sume. dalam cite tuh macam dia bersuara. masa mula2 sekali sperm masuk kan, dia mcm comel jea ckp "eyh, eyh I know where is the short cut to get to the ovum" siap ada map lagi. begitu excitednya dia nk hidup menjadi manusia berebut dgn berjuta-juta sperm yang laen (bagi yang fertile la kan) heh. ha, xke mcm comel. pastu setiap development of that fetus tuh, bila ada pembaharuan macam tumbuh tgn, dia mcm excited jeaa. --- ni dalam cerita yang saya tgk tuh la. heh. cute okayh. konon2 jea dia bercakap, tapi mcm bayangkan la bayi tuh mmg fikir cm tuh. mcm da excited nak hidup n keluar tgk mak bapak dia sekali tgk2 kena bungkus tuh di buang daaaa. kesian kann.

ramai orang kata, kes pembuangan bayi ini di kaitan dengan kelahiran unwanted child. macam anak luar nikah? atau pun keluarga yang sgt2 susa yang x mampu nk membela anak kecil lagi memandangkan zaman skang sume punn mahal kan. tapi, rasanya kalau sebab keluarga susa tuh, selalunya la kan, diorg mmg bagi anak yang di lahirkan tuh kat org, x la pula di buang di bunuh seperti apa yang terjadi sejak kebelakangan ni kann. pastu kelahiran anak luar nikah ni yang di buang dikaitkan dengan event2 seperti tahun baru, valentine n hari merdeka. adehh, tuh la, mak bapak suh duk umah xmo, nak gak g tgk konsert kat tmpat sesak2 tuhh. kalau tahu jaga diri takpe la kann. nihh. bukan jea xtahu jaga diri, malah maruah juga xterjaga pastu yg org islam pula, xpasal2 kau nak smbut valentine tuh nape? adehh, susa betul la dengan org yang akal yang xberapa nihh. lain kali kaum2 wanita di luar sana, jika nak pilih bf, kalau yea la nak sangat ber-bf tuh, jangan pilih lelaki yang suka sangat berjanji ni. sbb janji2 di jamin, tidak akan di kotakan 100% heh. saya pun x suka bf saya berjanji2. maka, dia tidak pernah berjanji sangat. eh. itu lebih bagus kan dari kite mengharap kepada sesuatu yang xpasti? kan kan? jadi, sedar2 la ey.. xkira la bohsia kea, bukan ke, same jea. kadang2 org yang berpendidikan tinggi pun ttiba2 menjadi seperti kanak2 yang xtahu bezakan baek dan buruk kann. begitu juga si lelaki yang .. hmm, xterkata dan x terlabel saya di buatnya bagi mereka yang x bertanggungjawab nihh --- > yeah! tuh yang seswai :)




alalalala~ molek bebenor baby ni. mata macam pakai contact lens okayhh! geram!


comel sangat! suka kaler mata dia. kalau nnty xdpt baby kaler mata dia mcm ni, bg dia pakai contact lens boleh? :p heh. (celah mana genetik nk dpt kaler mata mcm ni punn deee~)



okayh, sudah2 la cite pasal ni, kang darah tinggi pula saya di buatnya. nak di biarkan perkara ni terus menerus berleluasa, mmg xpatut la. nk di bendung, heh bagaimana? xpe la, bayi tuh suda tentu2 ke syurga. ye x? jadi, lantak kau la si pembuang. cis! so sempena hari merdeka ni, boleh x memerdekakan diri anda dari menda2 yang memudaratkan? menda2 yang sangat jahiliahh. boleh x? boleh x??! *angguk angguk* ha, bagus! jadi, renung2kan. maafkan saya jika terkasar bahasa :D maklum la tgh amarah ni :P









p/s: bila da kawen nnty saya nk letak nama baby lelaki eusoff :) nnty musti handsome macam nabi yusof. hehehe.




tapir pun tahu sayang anak dia. apantah lagi babi (xmo upload gamba babi ) jadi, yang x sayang anak ni apa? hahaha.

No comments:

Post a Comment

There was an error in this gadget