Friday, May 14, 2010

rahsia ceria sentiasa :)

lin ohh lin, awak di wajib kan membaca entri ni yeaa. kite sedang bosan di kala ini tetiba teringat pula omongan awak tatkala kite bersuka duka. awak pnah ckp, apakah rahsia nk happy n ceriaa jea selaluu kann? haaa, meyhh kite mendedahkan rahsia ini kepada org awam ^^ awamm la sangat. hahaa. okayh stop laughing. x kelakar pun. tapiiii.. hmm, tapi apa? (mcm berdrama sikit di sini) tapii, kalau kite bergelak ketawa, org tua-tua kata awet muda! bia betul ni? orang tua mana tuhh? err, orang-orang tua la, mcm saya -_-. yea, saya yang kata. kenapa saya berkata begitu? sbb... err, ada orang lebih tua dari saya berkata begitu :D hahaa! sape? okiee, perlu tahu ke? apakah komplikasinya jika anda tidak tahu orang yang berkata itu? dee~ lets start okie! jangan membazir masa anda dengan bertanyakan soalan yang saya x tahu jawab sebenarnya. haha. (gelak lagii.. patut la ceria jeaa kot) eyhh, nak gelak-gelak tuhh kena ikhlas kott. gelak buat2 mana boleyyyyy. tak jadi. tak jadi. (sambil menggeleng kepala)


okayh sudah- sudah la tuh amira, cepat2.. para pembaca sudah tidak sabar2 mengetahui rahsia happy n ceria sokmo nihh. baek! mari memulakan.

1. apabila anda mangun pagi, bersyukurlah anda masih hidup (: anda pasti tersenyum apabila mengetahui yess, jantung aku masih berdegup, aku masih bernafas! yeaa, walaupun, saya tahu ada di antara kita x mangun pagi, xkesah laa. sebaik sahaja anda mangun tido, xkira la tengah hari ke, petang ke malam ke, bersyukur dan senyum :) okeyhh? bila kita mulakan kehidupan seharian kita sebaik sahaja mangun tido dengan tersenyum, insyaAllah, walau apa pun yang terjadi selepas anda mangun tidur itu, anda punya mood akan baikkk sahaja meskipun kena marah dengan bos :P itu adalah contoh. jadi, point penting di sini, bersyukur dan senyum! ohh, lupaa, walaupun sebelum tido tuh anda mcm bergadoh dgn teman anda ke, bila mangun kena gak senyumm jangan masam jeaa. nanty berbaek laa balik bila mood da okiee :)


2. lepas da mangun2 tuhh, bernyanyi riang laa. mcm bila gosok gigi, nyanyi la lagu " mangun pagi, gosok gigi, guna ubat gigi strawberry .. lalalal~" pasti lepas tuhh anda masih tersenyumm lagi.. :) percayalahhh.silap2 ketawa terbahak-bahak terusss. kalau kite senyumm kan, kite menggunakan kurang otot-otot di muka berbanding bila kite mengerut muka. so, mengapa mahu mengerutkan muka kalau x mahu muka berkedut kann? haaa, jadi senyumm la lagi okayhh! (:

3. seterusnya, jika anda mengalami hari yang tidak begitu memberangsangkan, jangan terbawa-bawa dengan mood negatif . saya juga sering mengingatkan diri sendiri tentang perkara ini. bila kita positif, insyaAllah, perkara-perkara positif mendekati kita :) maksud dia mcm, da kau fikir positif, apa yang negatif pun kau akan anggap menda tuhh adalah positif. mcm katakan bila anda di tegur oleh bos anda atas sebab-sebab kerja anda tidak begitu memuaskan. jika anda memandang perkara itu secara positif macam "yeaa, saya akui kesalahan saya, terima kasih kerana menegur, saya pun xperasan ada kekurangan dlm paper work nii" (gilaa la, dialog mana ntahh saya curik nihh. excuse me, reka sendiri.. maklumlah byk sgt menonton drama :P) so, anda akan berusaha dengan lebih gigih lagii kan? kalau anda pk macam ni "alaaa, sume saya buat x kenaa. apa yang x bagus nyaaa. ??" jadi, mmg lps tuhh kau xkan ada mood nak buat keje da laaa. sbb kau takud kena tegur lagi.. yeaa dokk? okayhh la, kalau yea punn korg terasa emo lepas kena tegur, nangess laa. lepaskan laa rasa menyedihkann tuhh. jangan pendam2. orang2 tua kataa, kalau asek memendam, umur xpanjang. pastu lama-lama jadi busukkk jeaa.. dah asek memendam kann.hahah~ dari mana ntah mereka petik kata-kata ni :P emo kejapp jea taw.. jangan lebih dari 10 minitt. kalau x nnty terbawa-bawa rasa emo tuhh. jadi, lepas 10 minit tuh, sila senyum (: hari anda akan menjadi indah semula.remember this, a smile can brighten the darkest day :)

4. yang ke empat pula yeaa rakan-rakan, murahkan la senyuman anda. senyum laaa selalu.. xkesah kepada sesiapa punn, senyum jeaa okayhh. jangan kedekut-kedekut sangat. senyuman itu adalah sesuatu perkara yang berjangkit. jika anda senyum kpd seseorg tuh, pasti org tuh punn turut tersenyum. gilaa la bila translate pepatah org putihh jadi macam tuhh maksud dia eyy. pepatah apaa? nihh haaa~Smiling is infectious,You can catch it like the flu.Someone smiled at me today,And I started smiling too. hmm, mmg betul punn. meyhh nak cerita sedikit. ada lahh kan satu ketika, jup, bukan satu tapi banyak.. haha~banyak kali kott masa saya keluar berjalan-jalan di kota raya, ada-ada sahajaaaa orang senyum kat saya, saya pun secara tiba-tiba tanpa mengenali org tuh, tersenyumm la balik.. seriously, xkira la orang apa punn, chinese,indian, mat salleh, org arab.. haihh~ sume punn jika mereka senyum, saya juga turut tersenyumm. senyum seindah suriaaa, yang membawa cahayaa.

5. banyak pula tips nihh. okayhh last sekali yeaa, selalu la berjenaka bersama kawan-kawan. jangan terlalu serious. saya kalau melepak bersama teman-teman x sah kalau x gelak mengilai.. hahahah~ serious tau. maksud saya di sini, bukan serious seperti :] tetapi, :) seriouss saya mmg asek tergelakkkk jeaa la bila bersama teman-teman.smpai ketuk2 meja kadang-kadang tuhh. kalau xde meja masa gelak tuhhh, saya ketuk jea apa yang ada di sekelilingg. tapi awass! jangan mencederakan diri sendiri.. kang dari happy2, jadi lain pulaaa -__-'


saya ada sorang kawann yang mmg awet mudaaaaa sangat. tuh wan tuhh, yang pakai baju adidas tuhh. serious muka dia dari sekolah sehingga sekarang samaaaa jeaa. xmeningkat dewasa punn muka dia tuhh. 6 tahunn da kot berlalu wan, muka kau mantainn.. nak tahu kenapa? diaaaaaa ni la yang paling kuat gelak. kami bila berkumpul, mmg akan bertambah muda sbb asek gelak. syafiq punn, kau agak dewasa tapi muka masihh maintainnn okayhh :) ohh yeah, ada sorg lagi gegirl, name dia sarahhh! :D dia ni punn seriouss muka x berubah sejak sekolah dulu. bukan sahaja muka, malahhh ketinggian jugaa. :P oopss, cik sarah, kite tahu awak xterasa, sebab awak comel. hehehe~ kalau awak tggi xcomel laa, elok da tuhh kecik molekk.. :) okayhh la kawan-kawan, cukup setakat ini sahaja, anda pasti da berpelohh membaca entri saya yang berjela-jela ni.. olrytee, sekian sahaja. terima kasihh.








the end







if u dont start out the day with a smile it's not too late to start practicing for tomorrow (:

3 comments:

  1. mira...adakah saya lin yang awk maksud kan??? hahahhaa~


    hurmmm petua no1: nih sama ngan petua adik kita bagi...Min....snyum pagi2..mcm orang giler! sbb dia setiap pagi trus snyum...takut kita...mane tak...kita tdo sblh dia kot...tiba2 terbeliak mata nak snyum kat kita.

    wan... hmmm...adoiii... kalau awk nak tau ...soalan yang kita bagi awk...kita bagi kat wan gak...hahahha...dia nih muka mmg x berubah kot!! muda jerrr...mane tak...dia kalau ada mslh pon tolak ketepi...siap leh sengih2 n gelak guling2...kdg2 tepikir gak...dia ni stress smpai wat ketawa guling2 ape... tp ternyata...dia mmg gelak ikhlas...huhh~


    by the way~ nak promote blog sndiri jap... awk...tukar link baru kita yang kat layout my blog awk tuh...sbb kalau kita update....nati awk xdpt 'detect' hahaha =p

    sekeian .tq =p

    ReplyDelete
  2. hehhh, kite baru tukar td. kite tgk awk update dr fb kott. ngee~ mesti pastu awk nk tgelak tgk min ttba senyumm kan? kite kalau mngun pagi2 senyumm ttba terus nk tergelak bila tgk cermin.. muka baru mangun tdo kott. hehh. wann tuh mmg! tuh yg muka sweet 16 jeaa.

    ReplyDelete
  3. hahahaha...miraaaaaa!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ;D

    ReplyDelete

There was an error in this gadget