Friday, October 16, 2009

FARAH yang nakal

SIAPAkah FARAH yg saye maksudkan ini? adakah FARRAH HANNA rakan saya yang gedik itu? atau,adakah FARAH ANUAR yg mendapat tmpat ke4 masa akademi fantasia 2 atau adakah FARAH tersebut adalah adek saya? ouhhhhh,tidak sama sekali. FARAH merupakan seorg binatang yang tangkas,cerdik (munken), nakal, comel (kadang2 jea -_-' ) , gedik, mengada2 dan juga munken sedikit liar. haha~xpasti celah mana yang liar tuhh :p munken anda dapat menilainya setelah saya menceritakan kenakalan beliau.


ni dia FARAH. hehe.pic ni amik kat lua umah masa mlm,xnmpk pula jd cmni.
tp nk letak juga :D


cubaan seterusnya utk menangkap gmba FARAH :D
dia xpandang camera lah.



haa,ni nmpak sket muka dia ^^ lepas kena flash bru dia pandang.

FARAH ni bukan kucing jalanan,jauh sekali kucing peliharaan saya.nak MATI kalo saya bela kucing? isk,saya amat tidak mengemari kucing..AMAT sekalii! takud dan geli. hukhuk . kenapa geli? kucing tuh bukan tahi punn. yeaa mmg la bukan tahi,tapi geli sbb dia berbulu dan bergerak2. takud seyyy. perasaan takud tuh seolah2 kita tggal seorg diri dan sesat di dalam hutan belukar mencari arah jalan keluar dari hutan tuh,tanpa kompas..macam tuh la rasa takud yg saya maksud kan.takud kan? saya mmg amat xserasi dgn kucing sejak azali lagi..saya da tanam perasaan tdk suka kucing sejak di bangku sekolah. mengapa? hmm,musti anda tertanya2,adakah peristiwa pahit saya bersama dgn kucing sehingga kan sebegini sekali apa yang saya rasakan terhadap kucing.. memang..memang xde ape2 peristiwa pun :) hee~saje je xsuka :) bukan kucing shj,malah arnab (yg penah dibela kak nana semasa di ilham) juga saya takud. even arnab tuh kiut tapi saya lagi kiut. ahaks :p

okayh2.ni terlalu general,mana cita FARAH yg nakal tuh?apa yg telah di lakukan beliau? ouh,sblm tuh,milik siapakah FARAH itu? FARAH tuh milik adik perempuan saya yang paling kecil. KHAIRUNNISA' AQILAH IMAN namanya. AQILAH berumur 5 tahun tahun ini.comel sekali.saya mmg xfaham bagaimana ayah saya boleh membenarkan FARAH menginap di rumah kami..mmg xfaham sangatt! sblm cerita pasal kenakalan FARAH,saya nk cite pasal bagaimana wujudnya FARAH dirumah kami.
al-kisahnya..

dahulu saya tggal di shah alam.saya je la,family di KL okie. kenapa saya sorg tggl di shah alam? sbb saye blaja di shah alam la. then ada satu ketika ni saya menelefon umi saya dan berborak2 sedikit.kemudian saya berborak2 dgn adek saya AQILAH tuh.time tuh umur dia 4 tahun,comel.rendu sgt kat dia sbb tuh la berborak ng dia;
AQILAH: baby, ( dia pggl saya baby dulu..xpasti mngapa.munken kerna saya comel spt bayi :P ) mama ada cat--[dalam bhs melayu adalah kucing.dia mmg suka sebut cat.] (ouh ya, dia pula membahasakan dirinya mama,haha~xigt pula jika kami pernah maen masak2 dimana dia mjadi ibu dan saya merupakan anaknya ^^')

MIRA: ouh ye ke?sape name dia?

AQILAH: name dia johnny.baby nak cakap dgn dia?

MIRA: nak!! mane dia? (ketika ini saya x tahu menahu dia membela kucing sebenar,ku sangka kn daddy ku beli kn patung kucing shj)
....
kemudian pada hari minggu,ayah saya mengambil saya di shah alam utk diangkut pulang ke KL.apabila tiba shj ayah saya di ilham,saya meras a pelik,kenapa umi duduk di blkg dan bkn di hadapan? adakah kerana AQILAH mengada2? saje nk suh umi duk ng dia?hmm,munken la..kemudian saya pun naek kete dan duduk di seat hadapan sebelah driver -- ayah saya :) semasa otw nk g amik SOFIA (adek saya 1 lagi) di unisel,saya berborak2 dgn AQILAH.

MIRA: QILA,mana cat QILA? xbawak ke?

AQILAH: ada! kat belakang.baby nak ke?

MIRA : Nak! mana dia?name dia JOHNNY eyh?

UMI: da tukar da,nama dia jadi FARAH.. (smbil ketawa kecil) hihi~

AQILAH : Name dia FARAH la. (smbil mengambil kucing tersebut)

ketika itu saya tdk memandang lgsg diblkg,kerana kn saya duk di seat depan,mmg sukar la nk toleh2.pakai seat belt kan :p tiba2..

MEOWW~
AQILAH menghulurkan kucing yang bernama FARAH tersebut di tepi muka saya,dapat bayang kan x org dr belakang kalo pas sesuatu mmg tepat kat tepi muka kita? cm tuh la ketika AQILAH pas FARAH kat saya.dan secara involuntary control,saya menjerit dan berdiri. ey,tipu la berdiri kat dlm kete.haha. i mean mcm sedikit mangun dari seat. Umi da gelak2 da.siot jea AQILAH ni. huhu~kemudian dengan malunya saya berkata : "laa,ingat kan patung maenan kucing..rupanya kucing betul.mcm mana boleh dapat mi?"

wktu tuh kucing tersebut berada di tgn QILA kerana telah di tepis oleh saya ^^'
lalu umi saya menjawab . . : dah kucing tuh asek masuk rumah jea ikut tgkap,da halau pun datang lg,bela jea la.

MIRA: lowh,nnty dia kencing merata2,berak sume..kotor kowt.

UMI: x,dia pandai g toilet,kan FARAH kan?

FARAH: meoww (mengiya kan) -- haha~tipu jea.

saya terdiam..kucing tersebut di hantar ke klinik haiwan utk di suntik vaccine dan di potong organ pembiakannya agar dia tdk boleh melahirkan ank sesuka hati.
hari pertama saya bertemu dengan FARAH didalam kereta.
xfaham macam mana AQILAH boleh peluk erat FARAH tersebut -_-'
ni la masa kejadian,tgk muka dia marah mase lepas kena tepis :p



lihat.sayang sungguh AQILAH terhadap FARAH.
ni masa FARAH kecik lagi.

sekali lagi.siap edit letak love.xfaham betul
(psst~ni bukan saya yg edit okie!)

sekarang FARAH da besa.dan dia semakin nakal dan degil.dulu dia kalo kuar umah,bila balik mesti bwk balik bunga raya,saya xfaham mengapa.tapi comel.haha.lps meningkat dewasa sket,dia bwk blk cicak pula..mmg marah juga la..bwk blk cicak utk maen kejar2 jea..bila cicak tuh da mati,abes la bersepah dlm umah.kena kemass dan cuci blk.sekarang,haaa.sekarang lagi ganas! dia bwk balik kelawar!!serious taw. kelawar. dalam bahasa inggeris nya bat! huh!~ini xboleh jadi.boleh mengundang penyakit! tahu kah anda kucing boleh membwa penyakit toxoplasmosis? yeaa! nak tahu apa kah penyakit itu? saya akan terang kn pd entri akan datang.

nakal kan farah.


yang paling mengganggu hidup saya adalah apabila dia melanggar wayar internet! boleh mengundang %&8*@!! ye lah,bila wayar tuh dilanggar tenet akan terputus,maka secara tba2 transaksi (transaction) yg dilaku ketika itu akn jd error! 1 lagi bila FARAH mengendeng2 nk makan bila xde org laen selaen saya di rumah.saya jea la calon yg TERBAEK ketika itu utk bg dia mkn.namun,haha..namun saya xpnah bg dia mkn :p bkn jahat,tp takud.hehe. pastu ada sekali hari tuh,gila terkejut bila tgh baring2 mengiring ke kiri ketika itu) tba2 kat belakang saya rasa spt ada seseorg.saya mcm "bkn td aku tutup pintu ke?huhu" takudnya,pusing2 tgk ada FARAH! musti td dia duk kat bilik aku nih!siot betul.

ni tadi dia seperti terdengar sesuatu lalu terus meluru ke luar.




dan ke tepi longkang! lihat betapa kotornya kucing ini.
xkesah la lepas mandi ke x, bacteria yang dia bawa akan kekal dalam badan dia.
percayalah.


saya juga amat alert dengan bunyi kucing meng' meow .jika sedang tidur lena,saya mmg boleh terjaga secara sedar 100% lah. sbb rasa spt dia dkt2 sgt.pdhal luar pintu bilik jea. haha.

baru tahu nak pandang camera. nakal betul :8]


okie lahh,tuh jea kowt nk cita pasal si FARAH ni.panjang sgt pula.nnty busan kan?kan? betul x? haaa. okie..tataa~jumpa lagi.

--THE END--


2 comments:

  1. Hehehe.. Akak rase sume yang bernama Farah memang nakal =)

    habis lar kalau Ara bace.. Ekekeke.. Jangan marah Ara, nanti cepat tua=p

    ReplyDelete
  2. hehheh~ara xleyh comment disini selagi dia xbuat blog :p

    ReplyDelete

There was an error in this gadget